تاریخچه پایتخت قبرس شمالی
!تمامی این مطالب از سایت شهرداری لفکوشا قبرس شمالی برداشته شده است!
ویدئو معرفی قبرس شمالی
از دوران باستان، لفکوشا شهری بود که فئودالها، دوکها، شاهان، اربابان، اشراف، بارونها، شوالیهها، پاشاهای فرماندار و بیلربیها در آن حکمرانی میکردند. لفکوشا تقریباً در مرکز قبرس واقع شده است. این شهر که به نام نیکوزیا شناخته میشود و یونانیهای قبرس آن را «لفکوشا» مینامند، بر روی زمینی مسطح بنا شده و آثار بسیاری از تمدنها، فرهنگها و مذاهب مختلف را در بافت تاریخی خود جای داده است. قدیمیترین نام شناختهشده آن «لیدرا» بوده است. در خاک آن، خرابههایی از دوره برنز و دوره روم وجود دارد. لفکوشا تقریباً به عنوان “پایتخت” تمامی ایالتهایی که از دوره بیزانس بر قبرس حکمرانی میکردند، بوده است. بناهای تاریخی مخصوصاً در دورههای پادشاهی لوزینیان (1192-1489)، ونیزیها (1489-1570)، حکومت 370 ساله عثمانی (1571-1878) و دولت استعماری بریتانیا (1878-1960) توجه را به خود جلب میکند.
لفکوشا تا قرن شانزدهم یک شهر مسیحی بود و توسط عثمانیها فتح شد و معماری اسلامی در این شهر نمایان شد. در دهه 1920، ارمنیهایی که از آناتولی آمده بودند در این محله ساکن شدند. کلیسای ارمنی (Notre Dame de Tire) واقع در اینجا مرمت شد و به میراث فرهنگی شهر پیوست. در دوره پادشاهی لوزینیان، که نزدیک به 300 سال به طول انجامید، لفکوشا با مفهوم شهر فئودالی قرون وسطایی اداره میشد و پایتخت اداری جزیره باقی ماند. در این دوره، لوزینیان نیز دیوارهایی در اطراف شهر ساختند. پادشاه هنری اول اولین دیوارها را با دو برج در سال 1211 ساخت، پیتر اول برج سوم را ساخت و هنری دوم اولین دیوارها را ساخت. هنری شهر را کاملاً با دیوارها احاطه کرده بود.
به عنوان کلیسای اصلی در دوره لوزینیان، کلیسای جامع صوفیه توسط عثمانیها به مسجد تبدیل شد و «مسجد سلیمیه-ایاصوفیه» نامگذاری شد. این بنای تاریخی باشکوه، از سال 1326 به عنوان عبادتگاه مسیحیان و سپس مسلمانان مورد استفاده قرار گرفته است. عمارت درویش پاشا، مسجد عرباحمت، مسجد حیدرپاشا و کلیسای آیلوکا که اکنون برای مقاصد فرهنگی مورد استفاده قرار میگیرد نیز از سازههای قابل توجه در لفکوشا هستند. خانههای ساماباغچه اولین تلاش انبوه مسکن لفکوشا است که با بودجه اتحادیه اروپا در سال 2004 بازسازی شدند و به ارزشهای “اصیل” لفکوشا اضافه شدند.
خارج از دیوارها، مناطقی مانند Köşklüçiftlik، Kumsal، Dereboyu، Taşkınköy، Göçmenköy، Ortaköy، Kermiya و Yenişehir وجود دارد. ترکهای کمتری در مقایسه با یونانیها در مناطقی مانند Tahtakale، Ömerge، Strovolos و K. Kaymaklı زندگی میکردند. تعداد قابل توجهی از یونانیان در محلههایی مانند آیلوکا، آرابحمت و ینیکامی زندگی میکردند. در منطقه آرابحمت، ارامنه اکثریت داشتند.
زمانی که درگیریهای قومی بین دو جامعه آغاز شد، دولت استعماری بریتانیا برای اولین بار در سال 1956 حصارهای سیمی بین محلههای ترک و یونانی قرار داد. بدین ترتیب، تاجران یونانی که در سمت ترک باقی مانده بودند، به سمت جنوب شهر و ترکانی که در جنوب باقی مانده بودند، به سمت شمال گریختند. در سال 1958، درگیریهای قومیتی در شهر به اوج رسید. صدها نفر در خیابانها کشته شدند. ترکها در محلههایی مانند Aykasiyano و Tahtakala به شمال گریختند. در سال 1958، مقامات بریتانیایی شهر را با حصارهای سیمی به دو بخش ترکی و یونانی تقسیم کردند. مرز ایجاد شده با الهام از ایالات متحده، “خط میسون-دیکسون” نامیده شد.
در سال 1963، شهر توسط “خط سبز” به دو بخش تقسیم شد. در این دوره، ارامنه ساکن در منطقه آرابحمت خانههای خود را ترک کردند و به جنوب کوچ کردند. شهر به دو منطقه با سنگر، کیسه شن، بشکه و موقعیت تقسیم شد. در نتیجه عملیات نظامی در سال 1974، نواحی جدید در کیزلباش، کیماکلی و کرمیا به بخش ترکی لفکوشا پیوستند. امروزه شهر لفکوشا هنوز هم ویژگی دو منطقهای خود را حفظ کرده است. در این بین، منطقهای تحت کنترل سازمان ملل وجود دارد. با این حال، میتوان بین طرف یونانی و ترکیه از طریق سه نقطه عبور کرد.
دیوارهای قبرس شمالی، یکی از کاملترین نمونههای معماری نظامی، شامل 11 سنگر و 3 دروازه تاریخی به طول 5 کیلومتر و با فاصله مساوی است. در دوره لوزینیان، شهر را میتوان به دو بخش بررسی کرد: داخل دیوارها و بیرون دیوارها. دیوارهایی که هنوز در لفکوشا وجود دارد و زیبایی زیادی به شهر میبخشند، توسط ونیزیها ساخته شده است.
قبرس شمالی با دیوارهایی شامل 11 سنگر تبدیل شد. بخش محصور شده لفکوشا از سه دروازه وارد میشد: دروازه گیرنه، دروازه پافوس، دروازه فاماگوستا. باندابولیا، جایی که مردم شهر سبزیجات، میوهها، گوشت و انواع نیازهای خود را برآورده میکردند. میتوان آثاری از چندین تمدن را در بسیاری از ساختمانها مشاهده کرد که هنوز هم وجود دارند. از جمله چشمگیرترین سازههای درون دیوارها، Büyük Han و مسجد Selimiye هستند.
اماکن تاریخی و گردشگری لفکوشا پایتخت قبرس شمالی
مکان های تاریخی
ستون ونیزی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
ستون ونیزی یکی از نمادهای مهم میدان سارایونو و نیکوزیا است و در مرکز اداری نیکوزیا قدیمی قرار دارد.
این ستون توسط ونیزی ها از شهر باستانی سالامیس آورده شد و در مقابل کاخ سلطنتی قدیمی لوزینینان به عنوان نمادی از حاکمیت برپا شد.
تنها 5 نشان از 6 نشان متعلق به خانواده های اصیل ایتالیایی که در اطراف پایه ای که ستون بر روی آن قرار دارد تا به امروز باقی مانده است.
خانه های سامان باغچه پایتخت قبرس شمالی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
این منطقه که در ضلع جنوبی ساختمانهای اداری ریاست جمهوری قرار دارد، در دوره عثمانی، ملک شابان پاشا بوده است. در حالی که در آن سال ها از آن به عنوان یک باغ برای رفع نیازهای سبزیجات و میوه نیکوزیا استفاده می شد، در آغاز قرن بیستم به عنوان بازار حیوانات استفاده شد.
در میان اولین سازه های مسکن اجتماعی در نیکوزیا، 72 خانه مجاور اینجا توسط اداره بنیاد بین سال های 1917 و 1955 ساخته شد.
بین سالهای 2003 و 2004 با حمایت مالی اتحادیه اروپا در چارچوب طرح جامع نیکوزیا بازسازی شد.
بیدستن
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
کلیسای نیکولاس یک سازه کلیسا است که به سبک گوتیک بر روی خرابه های دوره بیزانس ساخته شده است.
ارتدکس ها در دوره ونیزی این بنا را به یک ساختمان متروپولیتن با نام نیکولاس تبدیل کردند و در سالهای اول دوره عثمانی آن را به عنوان بازار پارچه مورد استفاده قرار دادند.
در دهه 1760، این مرکز تجاری بود که در آن تجار برجسته ترک، یونانی و ارمنی نیکوزیا مواد غذایی مختلف می فروختند.
در سال 2009 مرمت شد و مجدداً به جامعه معرفی شد تا در فعالیت های فرهنگی و هنری مورد استفاده قرار گیرد.
آبنمای علی روحی در پایتخت قبرس شمالی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
آبنما علی روحی افندی، والی نیکوزیا: زمانی که او در حال ساختن کتابخانه محمود بود، این آبنما را نیز همراه با «مدرسه بزرگ» ساخت. در این دوره، اعتقاد بر این بود که مدارس و کتابخانهها عناصر مکمل یکدیگر هستند. این آبنما در ضلع شمالی کتابخانه قرار داشت. با این حال، هنگامی که میدان سلیمیه در دهه ۱۹۳۰ دوباره طراحی شد، کتابخانه که مورد استفاده قرار نمیگرفت و نادیده گرفته شده بود، تخریب شد و آبنما در میان برخی از ساختمانها باقی ماند.
دروازه گیرنه
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
دروازه لفکوشا در سال 1562 ساخته شد و یکی از دروازه های اصلی دیوارهای ونیزی اطراف شهر است.
یک اتاق نگهبانی گنبدی و مستطیل شکل توسط ترک ها در سال 1821 بر بالای دروازه اضافه شد که در دوره عثمانی تعمیر شد.
در گذشته این دروازه با اذان صبح به روی مردم باز می شد و با اذان عصر بسته می شد. در سال 1931، گذرگاه های جاده ای امروزی در دو طرف دروازه باز شد.
Yiğitler Burcu
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
یازدهمین سنگر بر روی دیوارهای نیکوزیا، سنگر شجاع که در دوره ونیزی به نام Rokkas و در دوره عثمانی به Kaytaz Ağa معروف است، امروزه به عنوان یک پارک عمومی شهری مورد استفاده قرار می گیرد.
زمین فوتبال تیم تکسیم و میدان دراگوس و لیدرا پلاس از سمت room از داخل این پارک قابل مشاهده است.
خانه فرهنگ عرباحمت در پایتخت قبرس شمالی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
این ساختمان شامل یک تئاتر با صحنه، یک سالن نمایشگاه، اتاقهای رختکن و دفاتر بازسازی شده است. دارای پلان دو طبقه L شکل و تراس در وسط طبقه همکف ساختمان است. همچنین یک تراس در طبقه اول وجود دارد. ساختمان دارای سه ورودی اصلی در طبقه همکف است. هدف از پروژه مرمت بهبود جنبه های اجتماعی و فرهنگی عرباحمت بود. این موفق ترین پروژه پروژه احیای عرباحمت است و هنوز هم مورد استفاده قرار می گیرد.
کتابخانه سلطان محمود دوم در پایتخت قبرس شمالی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
این بنا توسط فرماندار قبرس علی روحی افندی در سال 1829 به دستور سلطان محمود دوم ساخته شد. این اولین کتابخانه رسمی دولتی است که با همکاری شهروندان دولتی تأسیس شده است.
دارای نقشه و مشخصات ساختمانی دوره کلاسیک عثمانی است. روی پلاکهای مرمر بیرونی نوشته «ماشالله» و بالای در اصلی «این کتابخانه است».
کلیساها
صومعه ارامنه
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
بعد از اینکه کلیسای قرن دوازدهم اینجا بر اثر زلزله فرو ریخت، بین سالهای 1308 تا 1310 به سبک گوتیک ساخته شد.
در حالی که قبلاً توسط راهبه های راسته بندیکتین استفاده می شد، در قرن پانزدهم به دست ارامنه افتاد. کلیسای صومعه که در آن زمان به عنوان “مریم مقدس تورتوسا” شناخته می شد، برای استفاده ارامنه در سراسر دوره عثمانی تایید شد.
ساختمانهای صومعه توسط UNDP-ACT با کمک مالی USAID بین سالهای 2009 و 2012 بازسازی شدند.
کلیسای آیلوکا در پایتخت قبرس شمالی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
در کتیبه ورودی کلیسا آمده است که در سال 1758 در زمان اسقف اعظم فیلاتئوس ساخته شده است. با این حال، در ادبیات بیان شده است که کلیسا حتی پیش از این نیز وجود داشته و فقط در این زمان گسترش یافته است. قبل از این گسترش، کلیسا شامل یک شبستان، چهار طاق صلیب که این شبستان را می پوشاند و یک رواق به سمت جنوب باز می شد. امروزه دو ستون این شبستان را از راهرو شمالی جدا می کند که در زمان بازسازی به آن اضافه شده است. امروزه کلیسا دارای دو در ورودی به سبک گوتیک است، یکی در جنوب و دیگری در شمال.
یک نماد چوبی در کلیسا وجود دارد که توسط اسقف اعظم Hrisanthos در سال 1780 ساخته شده است. نمادهای کلیسا که در گذشته دارای مجموعه نمادهای “استثنایی” بود، برای اهداف امنیتی به اسقف اعظم منتقل شد. این نمادها بعداً منتشر شد. این نمایشگاه اصلی موزه بیزانس را تشکیل داد که توسط بنیاد ماکاریوس افتتاح شد.
کلیسا در جریان درگیری ها در قبرس آسیب “جدی” دید. در ادبیات ذکر شده است که کلیسا در جریان تظاهراتی که توسط ترکهای قبرس علیه فعالیتهای EOKA در ماه مه 1956 برگزار شد، به آتش کشیده شد. در شب 12 ژوئن 1958، در زمانی که درگیری های بین جمعی شدت گرفت، کلیسا بر اثر آتش سوزی آسیب دید. فدراسیون موسسات ترک قبرس در بیانیه ای اعلام کرد که آنها “به هیچ وجه این حرکت را تایید نمی کنند” و مدعی شد که این حرکت توسط “دشمنان ترک ها” انجام شده است. هیو فوت، فرماندار قبرس اداره استعمار بریتانیا، خاطرنشان کرد که فضای داخلی کلیسا در آتش سوزی از بین رفته است. با توجه به اتفاقاتی که در دهه 1950 رخ داد، جمعیت یونانی محله آیلوکا که جامعه کلیسا را تشکیل می دادند، فرار کردند و کلیسا تخلیه شد. با طرح لایحه ای که در پایان سال 1962 مطرح شد، تعمیر کلیسا در دستور کار قرار گرفت.
در سال 1985-1986 با همکاری اداره آثار باستانی و موزه ها و انجمن هنرهای عامیانه (HAS-DER) مرمت شد. در حین انجام کار، سالن اجتماعات در حیاط کلیسا ساخته شد و کلیسا و این سالن اجتماعات به عنوان باشگاه HAS-DER ترتیب داده شد. کلیسای بازسازی شده در 27 نوامبر 1988 افتتاح شد. سالن اجتماعات در 7 اسفند 1367 بر اثر آتش سوزی آسیب دید. کلیسا که برای مدتی مورد استفاده قرار نگرفت، در دهه 2010 بازسازی شد و فعالیت ها توسط HAS-DER آغاز شد.
مساجد
مسجد ایپلیک پازاری در پایتخت قبرس شمالی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
مسجد İpilik Pazarı یک ساختمان کوچک با ظاهری ساده است. با وجود اینکه گلدسته از سنگ تراش صاف ساخته شده است، سایر قسمت ها از سنگ زرد کم تراش ساخته شده است. دو کتیبه به تاریخ H.1241 ve H.1316 بر سردر ورودی مسجد طاقدار واقع در گلدسته وجود دارد. در کتیبه فوقانی جدیدتر، از محمد صدیق بیگ، یکی از اعضای هیأت اجرایی اوکاف یاد شده و آمده است که کارهای خیریه بسیاری از جمله فواره ها و مساجد انجام داده است. آمده است که وی بعداً این مسجد را تخریب و توسعه داد و برای بار دوم آن را ساخت. محراب مزین به گل رز و نقوش مختلف گیاهی، دارای تزئینات چوبی زیبایی است.
مناره با بالکن واحد، بدنه استوانه ای و کلاهک سنگی بافته شده در شرق مسجد قرار دارد. قابل توجه است زیرا یکی از معدود مناره هایی با مخروط سنگی بافته شده در قبرس است.
مسجد سلیمیه در پایتخت قبرس شمالی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
مسجد سلیمیه با مناره های دوگانه اش در سال ۱۲۰۹ به عنوان کلیسای جامع ساخته شد و در مراسمی مذهبی که در ۱۴ آبان ۱۳۲۶ برگزار شد و با نام سوفیا برای عبادت باز شد.
این مهم ترین شاهکار ساخته شده توسط لوزیگنان ها در قبرس به سبک گوتیک ناب است. پادشاهان لوزیگنان تاج سلطنتی قبرس را در اینجا بر سر می گذاشتند و اشراف وقت و برخی از پادشاهان نیز در این کلیسای جامع به خاک سپرده می شدند.
بلافاصله پس از تصرف نیکوزیا توسط عثمانی ها در 9 سپتامبر 1570 به مسجد تبدیل شد.
مسجد عرباحمت در پایتخت قبرس شمالی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
این مسجد، یکی از آثار کلاسیک عثمانی در نیکوزیا است که به خوبی حفظ شده است، در محله ای به همین نام در سال 1845 به نام عرباحمت پاشا، که در فتح قبرس شرکت داشت، فرماندار قبرس بود و از جمله کسانی بود ساخته شد. اولین بنیانگذاران بنیاد
کف مسجد که در ابتدا با 25 سنگ قبر قرون وسطایی سنگ فرش شده بود، بعداً در جریان تعمیرات برداشته شد و به موزه آثار سنگ نیکوزیا منتقل شد. در باغ مسجد، فواره و قبر ترکهایی مانند اسحاق پاشا و کمیل پاشا وجود دارد.
مسجد سارایونو
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
در مرکزی ترین قسمت شهر نیکوزیا واقع شده است. این کلیسا یک کلیسای قدیمی لاتین بود و در سال 1902 توسط علی پاشا بازسازی شد، زیرا در دهه 1890 در حالت ویران قرار داشت. این مسجد که دارای نفوذ عربی است دارای سقف چوبی بسیار ارزشمندی است.
در حالی که این فواره در سال 1962 تخریب شد، یک تابوت سنگ مرمر سرپوشیده با کتیبه های یونانی کشف شد. از سبک حروف این اثر تاریخی و صلیب عظیم روی بدنه آن می توان فهمید که متعلق به دوره بیزانس است.
مسجد Yeni Camii در پایتخت قبرس شمالی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
ینی مسجد مسجدی است که در قسمت شمالی نیکوزیا واقع شده است. نام خود را به منطقه Yenicami که در آن واقع شده است می دهد. مسجد فعلی در سال 1898-1899 تکمیل شد و مسجد قدیمی کنار آن که بقایای آن امروزه باقی مانده است، از یک کلیسا تغییر کاربری داده است.
اولین مکان عبادت در منطقه ای که امروز مسجد در آن قرار دارد، کلیسایی بود که در قرن چهاردهم ساخته شد و دارای ویژگی های معماری گوتیک بود. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد این کلیسا در دهه 1350 یا 1360 ساخته شده و به Eleusa (بانوی رحمت ما) تقدیم شده است.
این کلیسا که پس از تحت سلطه عثمانی در سال 1570 به مسجد تبدیل شد، به «Cami-i Cedid» یا «مسجد جدید» معروف شد. این بنا که تا سال های 1740-1741 باقی مانده بود، تخریب شد و تنها مناره و گوشه جنوب غربی آن باقی ماند و مسجد جدیدی در 20 متری آن توسط منته زاده حاجی اسماعیل آقا ساخته شد.
طبق شایعه منتش زاده حاجی اسماعیل آقا با کندن زیر آن برای یافتن گنج باعث تخریب مسجد شد و به همین دلیل اعدام شد. به جای این مسجد، مسجدی که امروزه باقی مانده است در سال های 1898-1899 ساخته شده است. از آنجایی که مناره مسجد قدیمی بر اثر اصابت خمپاره در عملیات قبرس در سال 1974 آسیب دید، در سال 1977 تخریب شد و مناره جدیدی در سال 1979 ساخته شد.
بنای گوتیک که در قرن چهاردهم ساخته شده است را بنایی می دانند که دارای ویژگی هایی مشابه کلیسای سنت کاترین (مسجد حیدرپاشا فعلی) است که پیش از خود ساخته شده است و از نظر تزئینات نمایانگر مرحله بعدی این کلیسا در معماری قبرس است.
و پلان معماری بنای مسجدی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرد، نقشهای معماری مشابه سایر مساجد عثمانی را نشان میدهد که در قرن نوزدهم در جزیره ساخته شدهاند، با گلدسته L شکل آن که در اطراف حریم مستطیلی شکل ساخته شده است. قبرستانی که در دوران عثمانی در اطراف مسجد ایجاد شده بود در دهه 1950 تخریب شد.
به همین ترتیب، چشمه مسجد که در سال 1959 تخریب شد، در سال 2003 بازسازی شد تا نمایانگر ویژگی های اصلی آن باشد. در کنار مسجد چهار مقبره از جمله مقبره منتش زاده حاجی اسماعیل آقا و شاعر حسن حلمی افندی تا به امروز باقی مانده است.
مسجد Turunçlu Fethiye در پایتخت قبرس شمالی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
مسجد Turunçlu Fethiye که در محله ایپلیک پازار واقع شده است، بر اساس کتیبه ساختمانی آن، توسط فرماندار قبرس، سید محمد آقا، در سال 1240 (1825) ساخته شده است. قسمت حریم که دارای پلان مستطیل شکل عرضی است به پنج راهرو با چهار ردیف طاق که سقف چوبی را در جهت شمال به جنوب نگه می دارد تقسیم شده است.
محراب و منبر بنا ویژگی های باروک را نشان می دهد. آخرین رواق جماعت که شمال و غرب حریم را به شکل «L» از بیرون احاطه کرده است، دارای ده طاق نوک تیز است که بر هشت ستون چمباتمه زده قرار گرفته است. مناره سنگی در گوشه شمال شرقی مسجد دارای یک بالکن است.
مسجد حیدرپاشا در پایتخت قبرس شمالی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
بنای لوزیگنان که توسط مورخ سر هری لوک به عنوان زیباترین و کامل ترین ساختمان گوتیک در قبرس توصیف شده است. کلیسای کاترین در قرن چهاردهم ساخته شد و پس از تسلط عثمانی ها بر جزیره به مسجد تبدیل شد.
مسجد لاللی در پایتخت قبرس شمالی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
مسجد لاللی که گفته می شود بر اساس نقشه آن از یک کلیسای قدیمی مسیحی به مسجد تبدیل شده است، توسط علی روحی افندی در سال 1829 تعمیر شد و محراب، منبر و مناره به آن افزوده شد. گمان می رود که نام خود را از نقوش لاله روی مناره آن گرفته است.
این بنای مستطیل شکل است که به صورت عرضی در جهت شرقی-غربی امتداد یافته است. سقف با قرار دادن پره های طاقدار گرد بر روی سه طاق تقسیم کننده فضا شکل گرفته است. قسمت شرقی بنا دارای پلانی نیم دایره است و طاقچه با سقف چوبی شیبدار پوشیده شده است. این مناره که با سنگ تراش ساخته شده بود در سال 1355 به دلیل خطری که داشت تا حدودی تخریب و تعمیر شد. آبنمای لاللی که توسط علی روحی افندی در سال 1243 (1827) در صحن مسجد ساخته شده است، فواره ای ساده با طاق های نوک تیز از سنگ تراشیده صاف است. در سمت چشمه رو به صحن مسجد سه طاقچه طاق نوک تیز و سه فواره در داخل آنها قرار دارد.
مسافرخانه-بازار / میدان
خان بزرگ در پایتخت قبرس شمالی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
این بنا توسط سینان پاشا، فرماندار قبرس بین سالهای 1572 و 1579 ساخته شد. دارای ویژگی های معماری کاروانسراهای تجاری شهری دوره عثمانی است.
در گذشته برای پذیرایی از بازرگانان و بازدیدکنندگانی که از داخل و خارج به بازار قدیمی میآمدند ساخته میشد.
امروزه، Büyük Han دارای مغازههایی است که صنایع دستی سنتی، سوغاتیهای قبرس، یک قهوهخانه اصیل ترکی، و رستورانی با نمونههای برجسته از غذاهای محلی عرضه میکنند.
باندابولیا در پایتخت قبرس شمالی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
در محلی که بازار شهرداری قرار دارد، بازاری روباز قدیمی وجود داشت که در دوره عثمانی به بازار گوشت و ماهی معروف بود. این بازار در سال 1929 تخریب شد و ساخت بنای فعلی که پویایی و ثروت جدیدی را به محل خود می آورد آغاز شد و مراسم افتتاحیه در 1 اکتبر 1932 برگزار شد. این بازار که به مرور زمان دچار فرسودگی ساختاری شده بود، تخریب شد و بنای فعلی که مطابق با اصل خود است، بازسازی شد و مراسم افتتاحیه این بنا در خرداد 1391 برگزار شد. این بازار که با نام Bandabuliya نیز شناخته میشود و توسط LTB اداره میشود، جایی است که غذاها، نوشیدنیها، ادویهها، گوشت، مرغ، سبزیجات و میوههای قبرسی در مکانی تاریخی گرد هم میآیند.
آراستا در پایتخت قبرس شمالی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
آراستا که به معنای بازاری است که تاجران و پیشه وران در آن کار می کردند، مهم ترین مرکز خرید نیکوزیا قدیم بوده است. آراستا که امروزه به عنوان یک زندگی اجتماعی و منطقه خرید ادامه میدهد، در بافت تاریخی جذاب خود که از مجموعهای از مغازهها تشکیل شده است، با طیف وسیعی از ارائهها، از غذا گرفته تا نوشیدنی، شیرینی گرفته تا شور، لباس، زیور آلات و جواهرات پذیرای بازدیدکنندگان خود است.
میدان اسمالتی در پایتخت قبرس شمالی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
میدان نیکوزیا اسمالتی، یک مرکز تجاری و اقامتی، بین سارایونو که از دوره لوزینیان مرکز اداری قبرس بوده و میدان سلیمیه که مرکز مذهبی آن بوده است، قرار دارد. اگرچه اطلاعاتی درباره مکان آن قبل از دوره عثمانی نداریم، اما طاق قرون وسطایی در راهرو ورودی کاروانسرا کومارجیلار مربوط به دوره عثمانی نشان می دهد که شکل گیری آن قبل از دوره عثمانی آغاز شده است. اما این عثمانی ها بودند که این میدان را به مرکز تجاری و اقامتی تبدیل کردند که کاروانسراهای تجاری شهری در آن متمرکز بود. به طور کلی در دوره عثمانی، این مرکز پاسخگوی نیازهای ساکنان نیکوزیا و اکثر افراد محلی و خارجی هایی بود که به طور موقت به نیکوزیا می آمدند. برای رفع این نیازها، سه کاروانسرا مجزا در اطراف میدان و همچنین حمام، آشپزخانه، نانوایی، قهوه خانه، میخانه، کانکس، خواربار فروشی، آهنگری و مکان های تفریحی وجود داشت.
مسافرخانه قماربازان
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
این بنا در اواخر قرن هفدهم بر روی خرابههای قرون وسطایی ساخته شد و نمونهای از کاروانسراهای تجاری شهری دوره عثمانی است. در دوره عثمانی به نام های «کاروانسرا کوماری» و «کاروانسرا کومارچی» شناخته می شد و متعلق به بنیاد قلیچ علی پاشا بود.
با عبور از دری قوسی قرون وسطایی به باغ داخلی میرسید. در حالی که اتاق های طبقه پایینی که اطراف باغ داخلی را احاطه کرده اند برای اهداف انبار و استقرار استفاده می شدند، اتاق های طبقه بالا برای اهداف خواب استفاده می شدند.
در سال 2016 مجدداً در خدمت گردشگری قرار گرفت.
حمام بزرگ
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
حمام بزرگ که تنها حمام ترکی اصلی است که در TRNC فعالیت میکند، گمان میرود که بین سالهای 1571 تا 1590 توسط عثمانیها ساخته شده باشد، اگرچه تاریخ ساخت و معمار آن مشخص نیست.
این حمام که یک سازه کلاسیک دوره عثمانی از سنگ تراش خورده است، بر روی ویرانه های یک کلیسای لاتین ساخته شده است و تا حد زیادی آثاری از کلیسای تاریخی با در ورودی و رختکن آن در خود دارد. این حمام از معدود آثار باستانی است که از دوره عثمانی تا به امروز به کار خود ادامه می دهد.
موزه ها
موزه مصنوعات سنگی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
موزه آثار سنگی در نیمه دوم قرن چهاردهم ساخته شد. این ساختمان دارای اضافات ونیزی و گوتیک است. این بنا که در حیاط کلیسای جامع سوفیا قرار دارد، زمانی محل میزبانی زائران و مسافران بوده است.
قطعات معماری ساختمان های قرون وسطایی جمع آوری شده از نیکوزیا در دوره استعمار بریتانیا در اینجا ذخیره می شد. بعداً به موزه آثار سنگی تبدیل شد، جایی که آثار سنگی قرون وسطایی به نمایش گذاشته میشود و به روی بازدیدکنندگان باز شد.
از آنجایی که توسط مدیر بخش آثار باستانی در آن زمان تأسیس شد، بهعنوان موزه جفری و موزه لاپیداری نیز شناخته میشود.
عمارت درویش پاشا
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
در اوایل قرن نوزدهم به عنوان عمارت درویش افندی، صاحب هفته نامه زمان، که در میان 3 روزنامه برتر قبرس است، ساخته شد. این عمارت در دو طبقه ساخته شده و دارای یک حیاط داخلی بزرگ است. در سال 1979 بازسازی شد و به عنوان یک “موزه فولکلور و قوم نگاری” زنده مورد استفاده قرار گرفت.
اقلام خانگی منعکس کننده زندگی روزمره آن دوره در بخش هایی از عمارت مانند اتاق سر، اتاق عروس، اتاق خواب، اتاق آشپزخانه و اتاق پیشخوان به نمایش گذاشته شده است.
لژ مولوی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
لژ مولوی در قرن هفدهم در بالای لژهای آراپ احمد پاشا و فرهات پاشا مولوی که در قرن شانزدهم در اینجا وجود داشت ساخته شد.
پس از تسلط عثمانی ها بر جزیره، این جزیره به عنوان مرکز مذهبی و فرهنگی برای مولوی ها که جایگاه مهمی در میان فرقه ها و فرقه های مختلف از آناتولی داشتند، عمل کرد. در لژ مولوی حجره های دراویش، سماحه، مقبره، مطبخ و مهمانخانه وجود داشت.
این لژ که سالها دراویش مراسم سما را در آن برگزار میکردند، پس از مرگ آخرین شیخ شاملی سلیم دده در سال 1954، برای مدت معینی به روی عبادت بسته شد و برای اولین بار در 30 آوریل 1963 به روی بازدیدکنندگان باز شد. “موزه قوم نگاری ترک قبرس”.
موزه مبارزه ملی
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
در این موزه که در سایت مجاهد در سنگر مصلی، یازدهمین سنگر نیکوزیا تأسیس شده است، اسناد، نمونه های سلاح، تجهیزات فنی و عکس های استفاده شده و همچنین استانداردها و پرچم های مبارزه ملی جامعه ترک قبرس که از سال 1878 تا به امروز به نمایش گذاشته شده است.
مرکز فرهنگ و هنر خانه فرار
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
این بنا در دوران استعمار عثمانی و بریتانیا با استفاده از ویرانه های یک ساختمان ساخته شده در قرون وسطی توسعه یافت. از نظر پلان، تکنیک ساخت و ویژگی های مصالح دارای ویژگی های معماری مسکونی عثمانی است.
بین سالهای 1994-1996 مرمت شد و به عنوان مرکز فرهنگ و هنر مورد استفاده قرار گرفت.
خانه لوزینینان
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
این عمارت قرن پانزدهمی که تا به امروز در دیوارهای شهر نیکوزیا باقی مانده است، با ورودی قوسی گوتیک و بازوهای دوره لوزینیان و همچنین آلاچیق یا بالکن برجسته و چوبی تزئینی از دوره عثمانی متمایز است. سقف ها عمارتی است دو طبقه با حیاط داخلی معمولی و به جز عمارت تراش و گچ، تماماً از سنگ تراشیده ساخته شده است.
پس از اتمام کار مرمت در سال 1997، این عمارت با مبلمان معتبر مربوط به دوره های قرون وسطی و عثمانی مبله شد و به عنوان موزه افتتاح شد.
موزه های خصوصی
موزه قوم نگاری خصوصی قبرس
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
این موزه اولین موزه خصوصی قوم نگاری در TRNC است. پنجره ای به گذشته قبرس در موزه قوم نگاری خصوصی قبرس باز می شود که 150 سال گذشته در قبرس را پوشش می دهد و هویت “مولد” مردم قبرس را با نمایش صنایع دستی و آثار هنری که در کارهای روزمره خود استفاده می کنند توضیح می دهد.
موزه هنرهای مدرن قبرس
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
موزه هنرهای مدرن قبرس، با در نظر گرفتن ارزشها و درکهای زیباییشناختی معاصر، مؤسسهای است که کارکردهای مهم انتخاب، انباشت، حفظ و نمایشگاه را بر عهده میگیرد که برای پلتفرم بینالمللی و آن جذابیت دارد.
موزه شهر دیواری
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
موزه شهر دیواری که در 15 نوامبر 2020 در دروازه گیرنه افتتاح شد، روح تاریخی نیکوزیا را با هنر ترکیب می کند. جشنواره هنر و فرهنگ در موزه Walled City قبل از اینکه وارد ساختمان شوید آغاز می شود. نقاشیهای رنگ روغن و اکریلیک، چاپهای اصلی، حکاکیها، مشمع کف اتاق، خطنگاری، لیتوگرافی، چاپ روی چوب، عکاسی، مجسمهسازی، سرامیک و آثار کمیاب در این موزه به نمایش گذاشته شده است.
موجودی موزه شهر دیواری، که در آن آثاری از سبک و دوره متفاوت در هر طبقه به نمایش گذاشته شده است، شامل یک مجموعه ماشین اسباب بازی متشکل از بیش از 3 هزار مورد، نمونه شمشیر و چاقو، بیش از 70 مجسمه، نقاشی، اشیاء مربوط به دریانوردی است. تاریخ، آثار موزه تاریخ ملی ترکهای قبرس آثار عثمانی مانند نمونهها، پرترههای کاراگوز، منشورها، فرمانها، فهرستهای کادی از نیکوزیا و فرشهای قرن هفدهم وجود دارد.
موزه خودروهای کلاسیک و اسپرت
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
بیش از 60 وسیله نقلیه در موزه خودروهای کلاسیک و اسپرت NEU که در سال 2007 تأسیس شد، به نمایش گذاشته شده است. قدیمی ترین وسیله نقلیه موجود در موزه کرست موبایل مدل 1899 است.
دکتر. موزه فاضل کوچوک
منبع وبسایت رسمی شهرداری لفکوشا (قبرس شمالی)
اقامتگاه موزه دکتر. اقامتگاه در خیابان گیرنه شماره 172، نیکوزیا، جایی که فاضل کوچوک و خانوادهاش سالها در آن زندگی میکردند، در سال 1925 از سنگ زرد تراش خورده ساخته شد. طبقه همکف ساختمان که توسط خانواده فاضل کوچوک خریداری شده بود، توسط رهبر به عنوان اتاق معاینه بیماران استفاده می شد، مدیریت بین سال های 1940 تا 1958 به عنوان درمانگاه و طبقه فوقانی به عنوان اقامتگاه استفاده می شد. اقامتگاهی که وی در آن زندگی می کرد، جایی که به عنوان پزشک به حرفه خود ادامه داد و مبارزه در آن آغاز شد و در آن رهبری شد، در 14 مارس 1997 به موزه تبدیل شد. این ساختمان در 16 اکتبر 2002 توسط دولت مصادره شد.
موقعیت جغرافیایی پایتخت قبرس شمالی
لفکوشا در مرکز قبرس واقع شده و از هر دو ساحل شمالی و جنوبی جزیره به طور مساوی فاصله دارد. این شهر در میان دشت مسور احاطه شده و آب و هوای گرم و مدیترانهای دارد.
جمعیت پایتخت قبرس شمالی
لفکوشا حدود 61 هزار نفر جمعیت دارد که اکثریت آنها ترک قبرسی هستند. همچنین اقلیتهایی از یونانیها، ارمنیها و به ویژه دانشجویان به دلیل ارزان تر بودن خانه ها و نزدیک بودن به دانشگاه CIUو Near East نیز در این شهر زندگی میکنند.
اقتصاد در پایتخت قبرس شمالی
اقتصاد لفکوشا بر پایه خدمات، تجارت و گردشگری بنا شده است. این شهر به عنوان مرکز اداری و سیاسی قبرس شمالی، از نظر اقتصادی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
جاذبههای گردشگری پایتخت قبرس شمالی
لفکوشا به دلیل تاریخ غنی و فرهنگ منحصر به فرد خود، دارای جاذبههای گردشگری متعددی است. از جمله مهمترین این جاذبهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نکاتی برای گردشگران:
- بهترین زمان برای سفر به لفکوشا بین ماههای آوریل تا اکتبر است، زمانی که هوا گرم و آفتابی است.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آب و هوا قبرس شمالی را مطالعه کنید!
- واحد پول قبرس شمالی لیر ترکیه است.
- برای ورود به قبرس شمالی، به ویزا فرودگاهی نیاز دارید.
- زبان رسمی قبرس شمالی ترکی است، اما انگلیسی نیز به طور گسترده صحبت میشود.
لفکوشا، پایتخت قبرس شمالی، دارای طیف گستردهای از هتلها برای انتخاب است، در اینجا ۳ مورد از هتلهای معروف و لوکس لفکوشا را به شما معرفی میکنیم:
- هتل و کازینو مریت شعبه لفکوشا
- هتل و کازینو گرند پاشا
- هتل و کازینو کنکورد تاور
این ۳ مورد، بهترین هتل های لفکوشا می باشد، اما اگر به دنبال هتل ارزان تر هستید، هتل های ارزان تر بسیاری در لفکوشا می باشد.
مزایای سفر به لفکوشا:
- قیمت مناسب: لفکوشا در مقایسه با سایر شهرهای اروپایی، مقصدی ارزان قیمت است.
- دسترسی آسان: به راحتی میتوان از طریق هوا، دریا و خشکی به لفکوشا سفر کرد.
- امنیت: لفکوشا شهری امن برای گردشگران است.
- تجربه منحصر به فرد: سفر به لفکوشا تجربهای منحصر به فرد از فرهنگ و تاریخ قبرس شمالی را به شما ارائه میدهد.
منابع:
امیدوارم این اطلاعات به شما در تصمیمگیری برای سفر به لفکوشا کمک کند.